Jak w naturalny sposób walczyć z uczuciem wzdęcia?

Uczucie pełności nie należy do najprzyjemniejszych – wzdęcia i gazy po zjedzeniu niektórych potraw bywają krępujące i bardzo niekomfortowe. Zjawiska te są przyczyną niektórych zaburzeń w pracy układu pokarmowego. Najczęściej powodem takiego stanu rzeczy jest ciężka dieta oraz kiepskie nawyki żywieniowe. Jak poradzić sobie ze wzdęciami? Oto kilka naturalnych sposobów!

Wzdęcia to nic innego jak gazy, które zalegają w naszych jelitach oraz w brzuchu. Ich obecność powoduje, że człowiek czuje się przepełniony i ociężały, a brzuch wygląda jakby ktoś przed chwilą napompował go powietrzem. Gazy te są produktem w procesie fermentacji pokarmów, które zalegają w naszym układzie pokarmowym. Wzdęcia są zjawiskiem, które częściej występuje u ludzi mało ruchliwych. Najlepiej poradzić sobie z tym problemem naturalnymi metodami, stosując np. miętę pieprzową lub macierzankę. Niektóre zioła przyjmowane regularnie, w cudowny sposób niwelują uczucie wzdęcia oraz przykre dla nas gazy.

Mięta prostym sposobem na ulgę

Krople miętowe były w gabinetach higienistki szkolnej cudownym lekarstwem na ból brzucha – kilka kropel wyciągu z mięty stawiało na nogi jak mało co. Nic dziwnego, zbawienne właściwości mięty pieprzowej znane są od stuleci, doskonale reguluje ona układ pokarmowy i działa rozkurczowo. Mięta stymuluje procesy trawienne, dzięki czemu w jelitach nie zalega niestrawiony pokarm, który jest bezpośrednią przyczyną wzdęć i gazów.

Jak przyjmować miętę pieprzową? W domowych warunkach najpopularniejszym sposobem jest picie naparu z mięty w formie ziołowej herbatki. Wiele ziołowych tabletek i preparatów na trawienie ma miętę w swoim składzie. Co ciekawe, zioło to jest dla człowieka cenne nie tylko przez jego doskonałe działanie na układ pokarmowy. Olejki eteryczne z mięty pieprzowej posiadają cenne flawonoidy oraz witaminy (między innymi wit A i wit C). Napar z mięty dobrze jest pijać przy regularnych zaburzeniach pracy żołądka lub wątroby, ma on działanie łagodzące i regulujące. Polecamy uprawę świeżej mięty w swojej kuchni, na balkonie lub w ogrodzie – jest to zioło łatwe w utrzymaniu, a świeża mięta ma doskonałe walory aromatyczne i jest ceniona, np. jako dodatek do koktajli.

Chanca piedra – sposób na wzdęcia rodem z Ameryki Łacińskiej

Innym, nieco bardziej oryginalnym sposobem na wzdęcia, jest stosowanie rośliny występującej na górzystych terenach Peru, gdzie doskonale znana jest od pokoleń. Chanca piedra w naturalny sposób pobudza do pracy trzustkę, wątrobę oraz woreczek żółciowy. Tak pobudzony metabolizm tłuszczy powoduje, że nawet najcięższe potrawy nie wywołują uczucia przepełnienia i wstydliwego wzdęcia. Napar z chanca piedra najlepiej pić zaraz po spożyciu ciężkostrawnych potraw. Zbawienne właściwości tej rośliny zostały również zauważone przez producentów suplementów diety, którzy stosują ekstrakt z chanca piedra jako naturalny preparat wspomagający trawienie.

Efekty stosowania macierzanki – jak wpływa na trawienie?

Macierzanka to urocza roślina o różowawych kwiatkach, wyjątkowo przyjemna dla oka. Jak się okazuje, jej walory estetyczne to nie jedyne, co ma nam do zaoferowania. Zwłaszcza odmiana Herba Serpylii ma doskonałe działanie na układ pokarmowy i jest bardzo ceniona w ziołolecznictwie.

Macierzanka rozluźnia mięśnie, ma też działanie wiatropędne. Zebrane w jelitach i brzuchu gazy mają dzięki temu ujście, co powoduje uczucie ulgi i pozwala szybko poradzić sobie z problemem wzdęć.

Do innych właściwości macierzanki możemy zaliczyć zdolności łagodzące. Regularnie przyjmowana pomaga zniwelować zaparcia lub biegunki, uśmierza także długotrwałe bóle brzucha. Macierzanka działa regenerująco na wątrobę. Jest cennym źródłem flawonoidów, linalolu oraz cytralu. Jeśli często borykamy się z problemami układu pokarmowego, które kończą się wzdęciami – macierzanka to doskonałe koło ratunkowe, zwłaszcza, gdy przyjmuje się ją regularnie!

Dodaj komentarz