Szukasz naturalnego sposobu na to, by schudnąć? Te zioła Ci w tym pomogą!

Lato to najlepszy moment na mały bilans minionego sezonu. Czasami kiepska dieta, brak czasu na aktywności fizyczne, a także zwyczajne lenistwo, sprawiają, że nie wyglądamy tak, jak byśmy tego chcieli. Ćwiczenia na siłowni najlepiej jest łączyć ze zbilansowaną dietą. Dla przyspieszenia zadowalającego efektu, warto włączyć do niej także zioła. To one najczęściej poprawiają metabolizm, wspomagając pracę układu pokarmowego. Na które z ziołowy preparatów warto zwrócić uwagę podczas odchudzania?

Postaw na dobrą przemianę materii

Odpowiedni metabolizm cukrów i tłuszczy zdecydowanie pomoże zgubić zbędne kilogramy, a także sprawi, że poczujemy się zdrowsi i aktywniejsi. Usuwanie wzdęć i złogów niestrawionego pokarmu w naszych jelitach to pierwszy, widoczny krok ku lepszemu. Brzuch nie wygląda na napompowany i optycznie lepiej się prezentuje. Godnym polecenia ziołem jest popularna mięta pieprzowa. Regularnie pijany napar z mięty wspomaga produkcję soków trawiennych i pomaga oczyścić jelita. Dobrze jest także włączyć do diety produkty bogate w błonnik. Łakocie w postaci cukierków lub chipsów, można zastąpić suszonymi owocami. Mają one dużą dawkę energii, która przyda się podczas treningu spalającego tkankę tłuszczową i zawierają sporo błonnika, witamin oraz minerałów.

Roślina, która oszuka Twój żołądek!

W terapii odchudzającej warto korzystać z naturalnych źródeł, które pozwalają nieco „oszukać” ośrodek, odpowiadający za uczucie głodu i sytości. Taką rośliną jest morszczyn pęcherzykowaty. Zawarty w nim kwas alginowy ma zdolności pęczniejące. Dzięki temu wypełnia on przestrzeń w przewodzie pokarmowym – wówczas do mózgu wysłany zostaje sygnał o tym, że jesteśmy najedzeni. Zmniejsza to łaknienie i pomaga opanować organizm przez nadmiernym apetytem, co jest bardzo przydatne we wczesnej fazie odchudzania. Morszczyn pęcherzykowaty ma także zdolności wspomagające przemianę węglowodanów oraz tłuszczy (między innymi reguluję lipolizę, czyli proces rozpadu tkanki tłuszczowej).

A co powiesz na odchudzające przyprawy?

Czasem to, o najcenniejsze jest w zasięgu ręki. W kuchni są to przyprawy w postaci suszonych ziół. Każdy z nas posiada je gdzieś w kuchennych szafkach. Jak się okazuje, niektóre z nich wykazują doskonałe właściwości wspomagające odchudzanie i powinniśmy często dodawać je do swoich potraw. Przykładem jest popularny rozmaryn. Jego obecność w diecie pozytywnie wpływa na układ pokarmowy, przede wszystkim usprawniając perystaltykę jelit. Kolejną wartościową przyprawą jest, znana z kuchni śródziemnomorskiej, bazylia. Jest bogata w olejki eteryczne i ma działanie wiatropędne, przez co pomaga usunąć wzdęcia i sprawia, że brzuch wydaje się bardziej płaski.

Melisa – doskonała w terapii odchudzającej

Znana wszystkim herbatka uspokajająca ma zaskakujące właściwości. Melisa lekarska potrafi być bardzo przydatna, jeśli planujemy zgubić kilka zbędnych kilogramów. Napar z tej rośliny łagodzi bóle brzucha, zmniejsza łaknienie, przeciwdziała zgadze, wzdęciom i nudnościom, jest więc doskonałym dodatkiem w diecie osób, które narzekają na jelito drażliwe.

Uspokajające właściwości melisy lekarskiej zdecydowanie pomogą podczas odchudzania. Pijąc regularnie napar z melisy człowiek czuje się wyciszony i łatwiej radzi sobie w stresujących sytuacjach. Sprawia to, że łatwiej jest wyrwać się ze złych nawyków, np. zajadania stresu.

Wprowadzenie ziół do swojej diety może stać się sporym krokiem do przodu w kontekście efektywnego odchudzania. Pamiętajmy jednak, że tylko odpowiedni balans, pomiędzy zdrowym żywieniem (dieta, suplementy, zioła) i aktywnością fizyczną dostarczy zadowalających efektów.

Dodaj komentarz