N-acetylocysteina, często opatrywana skrótem NAC, to aminokwas znajdowany naturalnie w niewielkich ilościach, w produktach spożywczych o wysokiej zawartości białka. NAC jest pochodną cysteiny – jednego z aminokwasów budujących białka. Po spożyciu i przeniknięciu do organizmu, NAC przekształca się w przewadze w cysteinę. W odróżnieniu jednak od samej cysteiny, z uwagi na cechy budowy, NAC lepiej przenika od tkanek i lepiej wysyca je cysteiną. To ważne dla naszych tkanek, ponieważ rola cysteiny wykracza daleko poza funkcję cegiełki służącej do budowania białek.
Cysteina jest np. niezbędna do wytwarzania glutationu i podnosi stężenie tego związku w naszych tkankach, zaś glutation to podstawowy element układu antyoksydacyjnego organizmu, chroniący tkanki przed niszczycielską aktywnością wolnych rodników tlenowych. I właśnie w zdolności do stymulacji syntezy glutationu w tkankach ujawnia się m.in. przewaga NAC nad zwykłą cysteiną.
Wykazano np., że N-acetylocysteina przekracza po jej podaniu doustnym barierę krew-mózg i zwiększa stężenie glutationu ogólnie w tkance nerwowej, a szczególnie w tkance nerwowej mózgu.
Korzyści i cechy produktu:
- podstawowy element układu antyoksydacyjnego organizmu
- ekologiczne szklane opakowanie
Składniki: N-acetylo-L-cysteina; substancja wypełniająca: celuloza mikrokrystaliczna; kapsułka: hydroksypropylometyloceluloza.
Porcja dzienna: 1 kapsułka
Opakowanie zawiera: 60 kapsułek
|
Skład w porcji dziennej (1 kapsułka)
|
NAC (N-acetylo-L-cysteina)
|
150 mg
|
Sposób użycia: 1 kapsułka dziennie
Sposób przechowywania: przechowywać w zamkniętym opakowaniu w temperaturze pokojowej, w sposób niedostępny dla małych dzieci
Uwagi: Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety. Nie należy stosować w przypadku nadwrażliwości na jakikolwiek składnik preparatu. Preparatu nie powinny stosować kobiety w ciąży, karmiące piersią oraz dzieci i młodzież poniżej 18 roku życia.
Producent: Kenay Sp. J.
ALERGENY
|
Obecne w produkcie
|
Obecne w fabryce
|
TAK
|
NIE
|
TAK
|
NIE
|
1
|
Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies zwyczajny, pszenica oplewiona, kamut lub ich odmiany hybrydowe) i produkty pochodne
|
|
x
|
|
x
|
2
|
Skorupiaki i produkty pochodne
|
|
x
|
|
x
|
3
|
Ryby i produkty pochodne
|
|
x
|
|
x
|
4
|
Jaja i produkty pochodne
|
|
x
|
|
x
|
5
|
Orzechy ziemne (arachidowe) i produkty pochodne
|
|
x
|
|
x
|
6
|
Soja i produkty pochodne
|
|
x
|
|
x
|
7
|
Mleko i produkty pochodne (w tym laktoza)
|
|
x
|
|
x
|
8
|
Orzechy * i produkty pochodne
|
|
x
|
|
x
|
9
|
Seler i produkty pochodne
|
|
x
|
|
x
|
10
|
Gorczyca i produkty pochodne
|
|
x
|
|
x
|
11
|
Nasiona sezamu i produkty pochodne
|
|
x
|
|
x
|
12
|
Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2
|
|
x
|
|
x
|
13
|
Łubin i produkty pochodne
|
|
x
|
|
x
|
14
|
Mięczaki i produkty pochodne
|
|
x
|
|
x
|
15
|
Lateks
|
|
x
|
|
x
|
16
|
Drożdże i hydrolizaty, kardamon, wanilia, cynamon, kakao, kwas benzoesowy, benzoesan, parabeny, fenyloalanina, glutaminian, kolendra i produkty pochodne
|
|
|
|
|